

Listy ze Słowenii #16. Jestem fajfoklokiem
Kawosze mają w Słowenii raj. Miłośnicy herbaty – piekło
Czytaj dalej
Przesuńmy Nowy Rok na wiosnę
W odległych czasach styczeń miał przypisaną określoną rolę. Chodziło w nim z grubsza o to, by siedzieć przy ogniu, nie za wiele robić i podjadać zapasy

“Przez cztery lata moją codziennością była wielka niewiadoma”

Wędrówki na skalę współczesności. O czym piszemy w styczniu
Newsletter
Smaki
Zobacz wszystko »

Pan con tomate, czyli prawdziwy smak Hiszpanii
Ze zwykłej grzanki z Hiszpanie uczynili dzieło sztuki. Choć nazwali je prosto: pan con tomate – chleb z pomidorami
Czytaj dalejPortugalczycy ten piernik z trzcinową melasą pokochali całym sercem. I trudno im się dziwić
Mole poblano – aromatyczny, pikantny sos z czekolady – uważany jest dziś za kulturowe dziedzictwo Meksykanów
Dwóch starszych panów wymyśliło małe kwadraty rozkoszy
Miejsca
Zobacz wszystko »

Birmańskie warsztaty produkują złoto w niezwykłej postaci
Po dwudziestu tysiącach uderzeń, złoto staje się cieńsze od ludzkiego włosa
Czytaj dalejZ powodu pandemii na ulicach Drezna nie pojawi się największa bożonarodzeniowa strucla świata. Niemcy są niepocieszeni.
W Arles wszędzie widzę krajobrazy z płócien Van Gogha
Czy rzeczywiście służyły jako kryjówka rodzin narażonych na honorową zemstę rodową?
Popularne
Premium Quality
Made by WiThemes - Since 2013
Najchętniej komentowane
Kultura
Zobacz wszystko »

Wenus z Willendorfu. Jak staliśmy się artystami
Facebookowi zdarza się wizerunek tej kobiety cenzurować. Tymczasem Wenus z Willendorfu to echo czasów, gdy ludzie pierwszy raz zaczęli poszukiwać piękna.
Czytaj dalejRozmowy
Zobacz wszystko »
“Przez cztery lata moją codziennością była wielka niewiadoma”
“Nagle, z dnia na dzień, obcokrajowcy zaczęli być postrzegani jako źródło zarazy” – mówi Maja Sontag, która od ponad czterech lat przemierzała
Więcej
Mariusz Szczygieł: Szukam zaczepki
Dlaczego nie da się uciec od siebie samego? Kim jest pisarz? W jakiej kondycji jest reportaż? I czym kusi Japonia – rozmawiamy
Więcej
“Problem z dostępem do wody będzie się nasilał” – mówi ekohydrolog, dr Sebastian Szklarek
Z naukowcem z Polskiej Akademii Nauk rozmawiamy o tym, w jaki sposób podlewając trawnik wpływamy na cały świat i dlaczego nawet, gdy
Więcej
“Podróż może zbliżyć nas do szczęścia, uświadamiając nam, że w naszym życiu coś nie gra”
Podróż jest jak lustro, w którym oglądamy wspaniałości świata wokół, ale też i samych siebie – mówi Katarzyna Boni, autorka książki „Auroville.
WięcejZostań wydawcą Travel Magazine
Twoja pomoc pozwoli nam tworzyć teksty na najwyższym poziomie
Opinie
Zobacz wszystko »
Kawosze mają w Słowenii raj. Miłośnicy herbaty – piekło

Nasi autorzy
Zobacz wszystko »Redaktor naczelny Travel Magazine. Dziennikarz, autor książek podróżniczych. Od ponad 20 lat w podróży, od dwóch dekad utrzymuje się z pisania.
Travel Magazine to kreatywny i kulturalny magazyn o świecie. Podróżowanie jest jedną z form opowiadania.
Ze Słowenią związany od 2011 roku. Prowadzi blog SlovVine.com wybrany Winiarskim Blogiem Roku 2019 magazynu Czas Wina. Jego teksty o Słowenii ukazały się na łamach Tygodnika Powszechnego, Tygodnika Przegląd i Czasu Wina.
Dziennikarka, autorka książki Monsun przychodzi dwa razy. Podróż szlakiem pieprzu przez Keralę, Oman i Zanzibar. W Pani i Travelerze pisze o podróżach, w Label Magazine o designie. Jej konik to wywiady - dla miesięcznika Zwierciadło rozmawiała min.: z Brigitte Bardot, Yotamem Ottolenghim, Elizabeth Gilbert czy Mariną Abramowić.
Zoom
Zobacz wszystko »

Zoom: Muzyka Krety
Najbardziej znany grecki taniec w rzeczywistości nie jest grecki. Powstał na potrzeby filmu Grek Zorba
Czytaj dalejPokój z widokiem: Monteriggioni
Gdy patrzę rankiem przez okno hotelu na Monteriggioni, mam wrażenie, że widzę
Pokój z widokiem: Marrakesz
W tym miejscu toczy się codzienne życie Maroka. Trwają tu dysputy o
Zoom: Droga we mgle. Osetnik
Jedyny niezmienny punkt na plaży w Osetniku to szczątki dawnego buczka mgłowego.
Weekly

Kawosze mają w Słowenii raj. Miłośnicy herbaty – piekło
Więcej