oliwa

Ekstremalne warunki pogodowe niszczą gaje oliwne. Zdjęcie tygodnia

Początek

Produkcja oliwy na świecie spadła do najniższego poziomu od ponad 10 lat

Owocowanie drzew oliwnych, a więc także ilość uzyskiwanej z nich oliwy, zależy od zmienności naturalnego cyklu wzrostu. Jednakże ekstremalne upały i susze w ostatnich latach coraz częściej sieją spustoszenia w gajach oliwnych. Problem ten dotyczy przede wszystkim Hiszpanii i Włoch, krajów będących największymi producentami oliwy na świecie.

Według najnowszych danych Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek, w tym roku na świecie wyprodukowanych zostanie nieco poniżej 2,3 mln ton, w porównaniu z 2,5 mln ton pozyskanymi podczas i tak bardzo trudnych zbiorów rok temu. Skala zmian widoczna jest, gdy porównamy poziom produkcji z 2022 roku. Wówczas było to 3,4 mln ton. Jeżeli prognozy się sprawdzą, bieżący rok będzie już drugim z rzędu, gdy popyt przewyższy podaż. Z pewnością wpłynie to na ceny.

Prognozuje się, ze wzrosną one do 15-16 euro za litr oliwy z pierwszego tłoczenia.

Produkt stał się obecnie tak wartościowy, że w Hiszpanii odnotowano nasilające się kradzieże oliwy, przeprowadzane głównie przez zorganizowane grupy przestępcze. Oliwa jest obecnie jednym z częściej kradzionych artykułów w tym kraju.

W Wielkiej Brytanii supermarkety umieszczają butelki w zabezpieczonych skrzyniach lub szafkach. Ceny na Wyspach wzrosły od 2018 roku ponad dwukrotnie.

Na produkcję na świecie wpływają ekstremalne warunki pogodowe spowodowane kryzysem klimatycznym. Upały i susze we Włoszech i Hiszpanii zdziesiątkowały tamtejsze drzewa i zmusiły plantatorów do redukcji zbiorów o ponad 40 proc. Z kolei w Grecji i Turcji tegoroczne zbiory będą o 60 procent niższe niż rok wcześniej, gdyż drzewa w tych krajach przechodzą okres regeneracji po obfitym owocowaniu sezon wcześniej. W efekcie oliwy zaczyna brakować.

We Włoszech i Hiszpanii jej ceny wzrosły w ubiegłym miesiącu o ponad 60 proc., a w Grecji o 80 proc.

Tak duże podwyżki coraz częściej skłaniają konsumentów do przechodzenia na inne oleje – słonecznikowy i rzepakowy. W krajach śródziemnomorskich oliwa jest jednak nie tylko produktem spożywczym, ale częścią mającej kilka tysięcy lat tradycji oraz wyznacznikiem tożsamości. Deficyt oliwy może więc zachwiać całą tamtejszą kulturą.

nowa cvernovka

Travel Magazine

Travel Magazine to kreatywny i kulturalny magazyn o świecie. Podróżowanie jest jedną z form opowiadania.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

To też ciekawe