Poznajcie sposób, który potrafi uratować słabe wina, a z dobrych uczynić wybitne. I nie potrzeba do tego żadnych sprzętów
Ze zwykłej grzanki z Hiszpanie uczynili dzieło sztuki. Choć nazwali je prosto: pan con tomate – chleb z pomidorami
Portugalczycy ten piernik z trzcinową melasą pokochali całym sercem. I trudno im się dziwić
Mole poblano – aromatyczny, pikantny sos z czekolady – uważany jest dziś za kulturowe dziedzictwo Meksykanów
Dwóch starszych panów wymyśliło małe kwadraty rozkoszy
Wino, które nie jest jeszcze winem potrafi wprawić serce w radosne drżenie
Aqua de Sevilla zapewnia orzeźwienie, dawkę słodyczy i mocną końcówkę. Trzeba z nią jednak uważać, bo może cię zniszczyć w oczach całego towarzystwa wokół
Bouillabaisse wymawia się „bujabes”. Koniecznie przez „s”, a nie przez „z”, żeby zamiast typowego dania z Marsylii nie wyszło nam słowo sugerujące… „buja-pieprzenie”
Włoski specjał z kawy, czekolady i śmietanki prowadzi wprost do kulinarnego nieba