Kultura Książka o słuchaniu 8 maja, 2021 “Notatki z terenu” są opowieścią o doświadczaniu życia w skali mikro Czytaj dalej
Kultura Zanim wypijesz dziś pierwszą kawę 4 lipca, 2020 Ślęczę nad komputerem, pisząc tekst i co jakiś czas sięgając po kubek z kawą. Jestem członkiem plemienia, które zniszczyło kawiarniane życie Czytaj dalej
Kultura Kulinarna mapa Stambułu, czyli ,,Stambuł do zjedzenia” Bartka Kieżuna 5 grudnia, 2020 W swojej najnowszej książce Kieżun opowiada jak zakochał się w Stambule – pięknym i fascynującym, ale też trudnym mieście Czytaj dalej
Kultura Sycylia – pomiędzy literaturą a rzeczywistością Książka Mikołajewskiego i Smoleńskiego jest udaną próbą uchwycenia pełnego sprzeczności obrazu Sycylii 3 kwietnia, 2021
Kultura “Fuerte” Kaspra Bajona to wciągająca opowieść o hiszpańskiej wyspie W “Fuerte” Kasper Bajon próbuje uchwycić ducha Wysp Kanaryjskich 20 marca, 2021
Kultura Z parzenia herbaty Japończycy uczynili życiową filozofię Czego możemy się od nich nauczyć? O “Księdze herbaty” Okakura Kakuzō pisze Karolina Rychter 6 marca, 2021
Kultura O wpływie, jaki wywierają na nas mijane krajobrazy Ta książka opowiada o wędrowaniu – o radościach, ale i udrękach swobodnego pokonywania przestrzeni na własnych nogach 2 stycznia, 2021
Kultura Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności Książka Philippe’a Delerma, jak mało która nadaje się na podarunek dla tych, których kochamy 5 grudnia, 2020
Kultura Smak odnaleziony. Esencja włoskich wspomnień Książka “Tutto bene” przybliża włoski sposób na najsmaczniejsze i najbardziej poprawiające humor jedzenie na świecie 7 listopada, 2020
Kultura “Pod bieguny”. Potrzeba dzielenia się opowieścią Sięgając po najnowszą książkę Artura Gorzelaka, nie należy się spodziewać pogłębionego reportażu. To nie ten rodzaj literatury 7 listopada, 2020
Kultura The Monocle Book of Japan – nowe spojrzenie na Japonię Zastanawiałem się, jaki jest sens robienia z turystycznego przewodnika albumu, aż nadszedł czas epidemii i wszystko stało się jasne 3 października, 2020
Kultura Chodzenie i myślenie. O pieszych wędrówkach Te dwie książki są dla tych, dla których chodzenie jest wartością samą w sobie 5 września, 2020
Kultura Śladem wina. Winny przewodnik Tomasza Prange-Barczyńskiego Wino smakuje lepiej, tam, gdzie powstaje, najlepiej zaś – pite z człowiekiem, który je zrobił – pisze w winnym przewodniku Tomasz Prange-Barczyński 1 sierpnia, 2020