Smak odnaleziony. Esencja włoskich wspomnień

Początek
5 min. czytania

Książka “Tutto bene” przybliża włoski sposób na najsmaczniejsze i najbardziej poprawiające humor jedzenie na świecie

Tutto bene to wspólne dzieło dwóch utalentowanych dziewczyn: Flavii Borawskiej, szefowej kuchni z polsko-włoskiej rodziny, absolwentki słynnej akademii Le Cordon Bleu, laureatki tytułu Kobieta Szef 2020 polskiej edycji przewodnika Gault et Millau oraz Małgosi Minty, dziennikarki, autorki książek oraz bloga Minta Eats.

Spontanicznie, w ekspresowym tempie, podczas rozmów, wspólnego gotowania (jak mówią: ,,na jedną kuchnię, na litry oliwy, kilogramy pomidorów, na masło, kluski i makaron, na brzoskwinie skąpane w winie”) udało im się stworzyć niewymuszoną i lekką książkę z przepisami na proste potrawy.

Jak sugeruje tytuł, jest to książka o kuchni Flavii. O najważniejszych dla niej smakach i powiązanych z nimi wspomnieniach, rodzinnych historiach spisanych przez Małgosię i zilustrowanych zdjęciami jej autorstwa. 

Przede wszystkim jest to książka z  przepisami, które zostały wybrane tak, by stanowiły kwintesencję tych smaków i wspomnień.

Chociaż autorki zarzekają się, że ich książka nie jest ani o kuchni włoskiej, ani o polskiej – wybór przepisów podyktowany był przede wszystkim tym, co obie najbardziej cenią w jedzeniu, czyli prostotą i jakością w gotowaniu – większość przepisów ma wyraźnie włoski charakter. Są one raczej nieskomplikowane, oparte na dobrym produkcie i wiedzy jak wyciągnąć z niego maksimum. W dużej mierze zaś są recepturami na włoski comfort food, czyli na najsmaczniejsze, kojące i najbardziej poprawiające humor jedzenie na świecie.

Znajdziemy tu przepisy na esencjonalny sos pomidorowy, parmigianę, masło z anchovies (burro e acciughe), risotto, pierożki z dynią, makaron z porami i gorgonzolą, mus czekoladowy z vin santo… Ale też lekkie i odświeżające połączenia, jak sałatka z fenkułu i pomarańczy czy crudo z sandacza z salsą pomidorową. 

Najwięcej jest wpływów włoskich, bo dużo dań w książce to potrawy, które Flavia jako dziecko jadała podczas wakacji u dziadków w toskańskiej Calcinii, a pasję do gotowania zaszczepiła w niej przede wszystkim mama, Tessa Caponi-Borawska.

Jednak nie są one jedyne – pojawiają się też polski grzybowy żurek, azjatyckie cebulki, grecka ośmiornica z ziemniakami oraz angielski Marmite, choć jako składnik do włoskiego risotta…

Ta książką pokazuje jak smaki łączą się ze wspomnieniami. Z rodzinnymi tradycjami, z miejscami i podróżami oraz w jaki sposób część z nich można odtworzyć w domu, gdy za oknem zamiast słonecznego włoskiego nieba widzimy jedynie różne odcienie szarości. I to odtworzyć bez potrzeby spędzania długiego czasu w kuchni czy wypraw do specjalistycznych sklepów.

Cenną częścią jest „niezbędnik Flavii”, czyli produkty, które zawsze ma w lodówce i szafce, takie jak dobra oliwa, pomidory pelatti, suszone peperoncino, parmezan, masło. To żelazny zestaw, pozwalający w każdej sytuacji ugotować coś dobrego.

[Flavia Borawska, Małgosia Minta, Tutto bene. Włoska kuchnia Flavii, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała 2020]

Karolina Rychter

Karolina Rychter - filozofka. Bada związki literatury i filozofii. Zajmuje się też pisaniem o winie i kulinariach.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.