Pastel del bordallo. Nowy smak Portugalii

4 min. czytania

Dwóch starszych panów wymyśliło małe kwadraty rozkoszy

Ser kozi i krowi, ciecierzyca, cytryna, żółtka, cukier, cynamon. To główne składniki pastel del bordallo – ciastka, które ma szansę stać się symbolem centralnej Portugalii.

Są kwadratowe, mieszczą się w dłoni, a wypieczoną masę otacza cienka jak papier warstwa ciasta. Można je bez trudu jeść trzymając w ręku, bez używania sztućców. W środku są wilgotne i aromatyczne.

Wszystkie składniki użyte do produkcji pastel del bordallo muszą pochodzić z okolic miasta Caldas da Rainha. To tu te ciastka wymyślono.

Przy odrobinie szczęścia te pełne słodyczy kwadraty mogą stać się równie słynne jak pastéis de nata – wypełnione budyniowym kremem słodycze, po które w Lizbonie ustawiają się kolejki.

Caldas da Rainha jest nieco sennym, sympatycznym miastem w centralnej Portugalii. Dotychczas znane było z założonego przez królową Leonorę szpitala termalnego, w którym mocząc się w siarkowych źródłach odzyskuje się zdrowie. Miasto kojarzone jest też z dość dziwnych naczyń ceramicznych formowanych w kształt liści kapusty i innych warzyw.

W 2016 roku Paulo Agostinho, prezes założonego w 1902 roku Stowarzyszenia Handlowego Gmin Caldas da Rainha i Óbidos, rozpisał jednak projekt na stworzenie nowego produktu mającego stać się symbolem regionu.

Przystąpił do niego między innymi, mający dziś 75 lat, Luís Tavares, który zajmuje się cukiernictwem od chwili, gdy osiągnął trzynasty rok życia. Pracował w Lizbonie i Nazaré, a od ponad 30 lat zarządza cukiernią Pastelaria Paris w Caldas da Rainha. Z kolei Paulo Santos od 2013 roku prowadzi tu piekarnię Forno do Beco. Ci dwaj panowie nadali kierunek i kształt projektowi. Wymyślili pastel del bordallo – małe ciastka rozkoszy.

Opracowanie przepisu było z pewnością najważniejsze, nie bez znaczenia okazała się jednak także kwestia opakowań i marketingu. Nie mogło być mowy o żadnej przypadkowości. Podłużne pudełeczko, do którego mieści się sześć ciastek wygrało rozpisany konkurs, a produkuje je lokalna drukarnia. Oszczędny projekt graficzny nadaje całości elegancji.

Czy pastel del bordallo stanie się najważniejszym produktem Centralnej Portugalii? Ma na to szansę, ale konkurencja nie jest mała. Ten region proponuje m.in. wyjątkowe sery z gór Estrella oraz alheirę, ciekawą kiełbasę z mięsa drobiowego. Niemniej, Portugalia słynie ze słodkości, ciastka mogą więc szybciej trafić do szerszego odbiorcy. W ciągu niecałych pierwszych dwóch lat produkcji sprzedano 25 tysięcy pudełek tych ciastek.

Pastel del bordallo można dostać w większości cukierni i piekarni w Caldas da Rainha. Największe kolejki ustawiają się jednak przed lokalami prowadzonymi przez jego twórców: Forno do Beco oraz Pastelaria Paris. Cena pojedynczego ciastka oscyluje w okolicach jednego euro.

Redakcja

Travel Magazine to kreatywny i kulturalny magazyn o świecie. Podróżowanie jest jedną z form opowiadania.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.