Grecja: w poszukiwaniu kefi
2 października, 2021
“W Grecji biesiadowanie, spotkania przy jedzeniu to sposób na codzienne życie” – mówi Dionisios Sturis, reporter, pisarz
“Biegnące drzewo” w Bułgarii
2 października, 2021
O tym miejscu przewodniki raczej nie wspominają, można je jednak zlokalizować na internetowych mapach
Olsztyn: nowa stolica warmińskiej kuchni
25 września, 2021
Wybraliśmy się do Olsztyna w poszukiwaniu regionalnych smaków
Jak stać się krainą miodem płynącą. Listy ze Słowenii #34
25 września, 2021
W Słowenii najpopularniejszym zwierzęciem nie są psy czy koty, lecz… pszczoły
Izmir. Najmniej tureckie z miast Turcji
25 września, 2021
Marcelina Szumer-Brysz w “Izmirze. Mieście giaurów” rozprawia się z mitami dotyczącymi Turcji. Za bohatera wybrała więc najbardziej postępowe miasto kraju
O pożytkach z chodzenia
18 września, 2021
Jedne z najcenniejszych chwil to te, gdy idziemy przed siebie
Tak pięknie opakowany prezent. Z Paryża
18 września, 2021
To ostatnie dzieło Christo. Paryski Łuk Triumfalny został owinięty polietylenową tkaniną
Marek Zagańczyk: “Lubię podróże w literackim tłumie”
11 września, 2021
“Niespieszna podróż jest podróżą świadomą. Zostaje po niej coś więcej niż bezładny zbiór wykonanych w biegu zdjęć” – mówi Marek Zagańczyk, pisarz, eseista i wydawca
Gimnastyka uwagi. “Do syta” – recenzja
11 września, 2021
Najnowsza książka Michała Cichego – Do syta – choć opowiada o życiowej przemianie, nie jest garścią coachingowych frazesów
Nasz dziennikarz zdradza najlepsze miejsca, w których można poznać Słoweńców i ich kuchnię
Pamięć, czyli co pozostaje nam z podróżowania
4 września, 2021
Moja pamięć zarzucona jest setkami obrazów, których nie potrafię już przyporządkować do żadnego miejsca
Kraj nieustannego pośpiechu
4 września, 2021
„Szybko, szybko”, czyli ppalli, ppalli, to zwrot w Korei Południowej tak popularny, że wielu przybyszy bierze go za koreańskie „dzień dobry”
Churros. Ukochany smak Hiszpanii
4 września, 2021
Siedzę przy metalowym stoliku w Chocolatería San Gines w Madrycie, tłuszczę sobie palce churros i zastanawiam się, jak z dwóch najnudniejszych składników świata można wyczarować coś tak dobrego
Reszel, czyli nieusuwalne ślady dawnej urody
28 sierpnia, 2021
W leżącym na granicy Warmii i Mazur miasteczku Paulina Stolarek odnajduje kojący spokój
Nie tylko przepisy
28 sierpnia, 2021
“Tokio. Kultowe przepisy” można traktować jako książkę kucharską, ale sporo radości daje po prostu niespieszne przerzucanie jej kartek.
Jak znaleźć trufle. Listy ze Słowenii #32
28 sierpnia, 2021
W Słowenii nie wolno iść na grzyby z plastikowym wiadrem. Ale możesz za to szukać trufli
Czy wydarzenia w Kabulu coś zmienią?
21 sierpnia, 2021
Co jakiś czas naszym światem wstrząsają wydarzenia, które na chwilę wytrącają nas ze złudnego poczucia komfortu, w jakim udało nam się umościć
Zobacz cały świat zza włoskiego stołu
21 sierpnia, 2021
“Obiad w Rzymie” Andreasa Viestada jest fascynującą opowieścią o tym, jak kuchnia wpływa na losy świata
Znaleźliśmy idealne miejsce na spływ kajakami
21 sierpnia, 2021
Kajaki w Wielkopolsce? Tego miejsca jeszcze nie znacie!
Jest tylko jedno takie miejsce na świecie
14 sierpnia, 2021
W Wolsztynie parowozy wciąż prowadzą codzienne kursy