13.03.2021
Jak umówić się na kawę tylko we dwoje. Listy ze Słowenii #20
Słoweńcy mają nie tylko swój własny dzień zakochanych, ale nawet własny miłosny
Czytaj dalej The Latest
“W Grecji biesiadowanie, spotkania przy jedzeniu to sposób na codzienne życie” – mówi Dionisios Sturis, reporter, pisarz
2 października, 2021
O tym miejscu przewodniki raczej nie wspominają, można je jednak zlokalizować na internetowych mapach
2 października, 2021
Wybraliśmy się do Olsztyna w poszukiwaniu regionalnych smaków
25 września, 2021
W Słowenii najpopularniejszym zwierzęciem nie są psy czy koty, lecz… pszczoły
25 września, 2021
Marcelina Szumer-Brysz w “Izmirze. Mieście giaurów” rozprawia się z mitami dotyczącymi Turcji. Za bohatera wybrała więc najbardziej postępowe miasto kraju
25 września, 2021
Jedne z najcenniejszych chwil to te, gdy idziemy przed siebie
18 września, 2021
To ostatnie dzieło Christo. Paryski Łuk Triumfalny został owinięty polietylenową tkaniną
18 września, 2021
“Niespieszna podróż jest podróżą świadomą. Zostaje po niej coś więcej niż bezładny zbiór wykonanych w biegu zdjęć” – mówi Marek Zagańczyk, pisarz, eseista i wydawca
11 września, 2021
Najnowsza książka Michała Cichego – Do syta – choć opowiada o życiowej przemianie, nie jest garścią coachingowych frazesów
11 września, 2021
Nasz dziennikarz zdradza najlepsze miejsca, w których można poznać Słoweńców i ich kuchnię
11 września, 2021
Moja pamięć zarzucona jest setkami obrazów, których nie potrafię już przyporządkować do żadnego miejsca
4 września, 2021
„Szybko, szybko”, czyli ppalli, ppalli, to zwrot w Korei Południowej tak popularny, że wielu przybyszy bierze go za koreańskie „dzień dobry”
4 września, 2021
Siedzę przy metalowym stoliku w Chocolatería San Gines w Madrycie, tłuszczę sobie palce churros i zastanawiam się, jak z dwóch najnudniejszych składników świata można wyczarować coś tak dobrego
4 września, 2021
W leżącym na granicy Warmii i Mazur miasteczku Paulina Stolarek odnajduje kojący spokój
28 sierpnia, 2021
“Tokio. Kultowe przepisy” można traktować jako książkę kucharską, ale sporo radości daje po prostu niespieszne przerzucanie jej kartek.
28 sierpnia, 2021
W Słowenii nie wolno iść na grzyby z plastikowym wiadrem. Ale możesz za to szukać trufli
28 sierpnia, 2021
Co jakiś czas naszym światem wstrząsają wydarzenia, które na chwilę wytrącają nas ze złudnego poczucia komfortu, w jakim udało nam się umościć
21 sierpnia, 2021
“Obiad w Rzymie” Andreasa Viestada jest fascynującą opowieścią o tym, jak kuchnia wpływa na losy świata
21 sierpnia, 2021
Kajaki w Wielkopolsce? Tego miejsca jeszcze nie znacie!
21 sierpnia, 2021
W Wolsztynie parowozy wciąż prowadzą codzienne kursy
14 sierpnia, 2021