Nie masz szczepienia? Zapomnij o podróżach!
12 grudnia, 2020
Ci, którym udało się uniknąć zakażenia, powoli zaczynają czuć się outsiderami
Mariusz Szczygieł: Szukam zaczepki
5 grudnia, 2020
Dlaczego nie da się uciec od siebie samego? Kim jest pisarz? W jakiej kondycji jest reportaż? I czym kusi Japonia – rozmawiamy z reporterem, Mariuszem Szczygłem
Grudniowe smakołyki. Nowy numer Travel Magazine
5 grudnia, 2020
Przeglądając artykuły z tego numeru, zorientowałem się, że duża ich część traktuje o jedzeniu, kuchni i smakach
Życie w czasach strachu
5 grudnia, 2020
Jeszcze latem zdawało się, że wszystko powoli wraca do normy. Wzmożona fala pandemii pozbawiła nas jednak złudzeń. Większość z nas o podróżowaniu może na razie zapomnieć. A nie jest to przecież jedyny
Kąpiele leśne. Przejściowa moda czy sposób na zdrowe życie?
5 grudnia, 2020
Podnosi odporność, obniża stres i nie jest magiczną pigułką z apteki. Jest lasem
Jak chińskie jedzenie zmieniło amerykańską tradycję
5 grudnia, 2020
Pieczona szynka lub faszerowany indyk? To przeszłość. Dziś w Boże Narodzenie Amerykanie pochylają się nad chińskimi potrawami
Zoom: Droga we mgle. Osetnik
5 grudnia, 2020
Jedyny niezmienny punkt na plaży w Osetniku to szczątki dawnego buczka mgłowego. Niegdyś chronił przed zagubieniem statki.
Jak świętować w schowku na szczotki. Listy ze Słowenii #13
5 grudnia, 2020
W Słowenii “wesoły grudzień” trwał zawsze w najlepsze jeszcze w styczniu. Tym razem nikomu nie jest do śmiechu
Drezno. Największa strucla świata
5 grudnia, 2020
Każdego grudnia na ulicy niemieckiego miasta pojawia się kilkutonowe ciasto. Upolowanie jego kawałka należy do bożonarodzeniowej tradycji
Podarownik świąteczny
5 grudnia, 2020
Prezentujemy Wam zestaw redakcyjnych pomysłów na Boże Narodzenie
W swojej najnowszej książce Kieżun opowiada jak zakochał się w Stambule – pięknym i fascynującym, ale też trudnym mieście
Bolo de mel. Portugalski sposób na Święta
5 grudnia, 2020
Portugalczycy ten piernik z trzcinową melasą pokochali całym sercem. I trudno im się dziwić
Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności
5 grudnia, 2020
Książka Philippe’a Delerma, jak mało która nadaje się na podarunek dla tych, których kochamy
Pokój z widokiem: Marrakesz
5 grudnia, 2020
W tym miejscu toczy się codzienne życie Maroka. Trwają tu dysputy o codzienności, odprawiane są modlitwy, ubija się interesy, gapi w telewizor
Sztuka robienia niczego
28 listopada, 2020
Nicnierobienie może okazać się dziś dużo trudniejsze, niż się wydaje
Jak spotkać współczesnych pogan. Listy ze Słowenii #12
21 listopada, 2020
Na publikację swoich sensacyjnych odkryć Pavel Medvešček musiał czekać 42 lata!
Wszystkie hotele świata
14 listopada, 2020
Przeglądam zdjęcia pokoi hotelowych. Miejsc, w których spędziłem łącznie setki godzin, a które teraz stały się terenem niedostępnym
Opowieści listopadowe
7 listopada, 2020
Podróżowanie nie jest jedynie przemieszczaniem się w przestrzeni, ale przede wszystkim odkrywaniem kolejnych opowieści
Kurczak w czekoladzie
7 listopada, 2020
Mole poblano – aromatyczny, pikantny sos z czekolady – uważany jest dziś za kulturowe dziedzictwo Meksykanów
Jak nie dać się śmierdzielom. Listy ze Słowenii #11
7 listopada, 2020
Pojawiły się niedawno, ale zdążyły już zajść wszystkim za skórę