Idę w górę calle de Lavapiés, a wokół unosi się zapach przypraw garam masala. Słyszę dźwięki afrobeatu i oglądam szyldy chińskich sklepów spożywczych
Czytaj dalej »„Latem we wszystkich domach robi się gazpacho” – twierdzi Cristina, kucharka z Estremadury. Czym różni się ono od salmorejo i jak je przygotować? Pisze Julia Zabrodzka
Wystrój tego miejsca przypomina lata 90., ale na talerzach znajdziecie tu prawdziwe cuda
Co roku w kwietniu lub maju w Sewilli odbywa się tygodniowa fiesta. A właściwie tysiąc fiest, których najbardziej charakterystycznym elementem są kobiece stroje
Picasso nie chciał malować Guerniki. A gdy uległ, poniósł spektakularną klęskę
Jest tylko jeden kulinarny symbol północnego regionu Hiszpanii. Ośmiornica
Julia Zabrodzka przemierza szlak do Santiago de Compostela w poszukiwaniu tajemnic i ukrytych symboli
Mimo postępującej laicyzacji, wciąż potrzebujemy chwil kontemplacji i oderwania od codziennego zgiełku. Pokonywanie dawnych szlaków religijnych temu sprzyja
W Mogarraz, maleńkiej miejscowości w Sierra de Francia w prowincji Salamanca, można spojrzeć w oczy mieszkańców, których od dawna już tu nie ma. I napić się wina z winorośli, którą zasadzili
Ta tradycja ma tysiące lat i sięga początków pasterstwa. Dziś kultywowana jest już tylko w kilku miejscach w Europie
Camino de Santiago daleko do tego, co powszechnie uważa się za pielgrzymkę. Ta wędrówka jest podróżą po smakach Hiszpanii